10 Mart 2006

MOZART

"Mozart etkisi"

5 kucuk serada, kadife cicegi ve petunya yetistiriliyor. Seralarin hepsi ayni buyuklukteler. Ayni isigi ve suyu aliyorlar. Topraklari da ayni.Birinci seradaki bitki grubuna Bach, ikincisine Hint klasik muzigi, ucuncusune yuksek sesli Rock, dorduncusune de Country-Western dinletiliyor.Besinci seradaki bitki grubuna hic muzik dinletilmiyor.

Sonuc...

Bach ve Hint muziginin bitkilerin buyumesini buyuk olcude artirdigi goruluyor. Cicekleri daha bollasiyor.Rock calinan serada ise bitkiler buyumeye direniyor gibiler. Country-Western calinan seradaki bitkilerle hic muzik calinmayan besinci seradaki bitkiler, neredeyse benzer bir gelisim gosteriyorlar.

Muzik -goruluyor ki- dogayi bile etkiliyor.


Bu deneyi yapan Dorothy Retallack, once cicekleri uzun sure incelemis. Gozeneklerinin en fazla sabahin ilk saatlerinde, doga, kus sesleriyle canlanirken acildigini, o saatlerde ciceklerin canlandigini, boylarinin buyudugunu saptamis. Aldigi esinle seralara muzik yayinina yonelmis. Muzik, insanlari da mutlu, huzurlu, yaratici, umutlu, heyecanli, guclu, inancli ve cesur kilabilir. Zihni acar, yaraticiligi gelistirir ve "bitkileri oldugu gibi bedeni de iyilestirir." Buna, "Mozart etkisi" deniyor.

Baska deneyimler de gosteriyor ki, "en sifali" muzigi Mozart yapmis. Basuclarinda her gun 2 saat Mozart dinletilen bebeklerin daha zeki olduklari, ineklere daha iyi sut vermesi icin Mozart dinletildigi... Japonya'da bir bira fabrikasinin bira mayasi olusurken Mozart caldirdigini ve o biranin daha pahali satildigini...

Mozart, bir dâhi...Coguna gore klasik muzigin en iyilerinin en iyisi...

Daha 3 yasinda piyano calmaya baslayan, 7 yasinda ilk bestelerini aristokrasiye dinleten olaganustu ve olagandisi bir muzik adami... Sol eli muhtesem.Yasami, heyecan, nukte ve muziplikle kucaklamis. Sonlara erken yaklasmis. Huzunlu bir oykusu var :Hastalanir. Notalari artik bir daha goremeyecegi kalin ve siyah perdenin inecegi gunlerin yaklastigi kaygisina kitlenir.

Bir gun onun esrarengiz bir konugu olur. Siyahlar icinde bu adam ona temsil ettigi bir soylu adina Requiem'i ismarlar. Cok degerli bir insanin her yil olum yildonumlerinde onu yuceltmek ve anmak icin bu Requiem'i caldiracaktir. 4 hafta sure verir ve 100 altin oder. Zaten olum korkusu icine cokmus olan Mozart, bu siyahli adamin kendisine "olecegi" mesajini iletmekle gorevli oldugu sanisina kapilir.Yapiti, soz verdigi tarihte bitiremez.Siyahli adam ona, 4 hafta daha ek sure tanir. 50 altin daha oder. Mozart, artik olumun kapisini caldigina iyice inanmistir.Siyahli adam, yapiti almaya tam 4. hafta bittiginde gelir. Yapit tamamlanmistir. Alir.Ama... Mozart artik hayatta degildir.

Mozart, 250 yildir sadece yetiskin insanlara degil, cocuklara, bebeklere, ana karninda ceninlere, hayvanlara, bitkilere, ciceklere bile hayat veriyor.

requiem

4 yorum:

ece dedi ki...

Bizimkiler de bebeklere klasik müzik dinletti...
Bakacağız artık etkisi ne oldu :)

Bu arada ben de çok severim dinlemeyi..Herşeyden önce ruhu dinlendiriyor...

Zehra dedi ki...

Bakalım görürüz inşallah sizin ufaklıkları..Daha çok minikler ama..

Serdar Güler dedi ki...

bu yazıyı requem i dinlerken okumak daha bi etkiledi

Zehra dedi ki...

Beğendiğine sevindim serdar:)