30 Ocak 2007

Kartallar ve İnsanlar

Kartal,kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır.70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için, 40 yaşındayken çok ciddi vezor bir karar vermek zorundadır.

Kartalın yaşı 40'a vardığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir.

Gagası uzar ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır. Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır.Dolayısıyla kartal burada iki seçimden birini yapmak zorundadır:

- Ya ölümü seçecektir,
- Ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir.

Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir. Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yerde, yuvasında kalır. Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.

Kendi yaşamımızda sık sık bir yeniden doğuş süreci yaşamak zorunda kalırız. Zafer uçuşunu sürdürmek için, bize acı veren eski alışkanlıklarımızdan, geleneklerimizden ve anılarımızdan kurtulmak zorundayız. Ancak geçmişin gereksiz safrasından kurtulduğumuzda, deneyimlerimizin yeniden doğuşumuzun getireceği olağanüstü sonuçlarından tam olarak yararlanabiliriz..

Güzel bir akşam dilerim..



33 yorum:

Adsız dedi ki...

Böyle birşeyi ilk kez duydum ben kartal olsam kesin ölümü seçerdim...:(Amaaan sen bakma bana

Adsız dedi ki...

Merhaba Zehra Hanım;

Kartal gibi kırabileceğimiz gagamız, sökebileceğimiz tırnaklarımız ve yolabileceğimiz yüylerimiz yok maalesef. Kalp ve ruhtan sökmek bazı şeyleri çok zor. Tabi biz insanız bizde böyle. Ben niye söyleniyorum ki? Değişim, gelişim ve sizin anlatmak istediğiniz olay şart.

İyi günler, Allah'a (c.c) emanet olun...

---OPTiO--- dedi ki...

cok ilgincmis ...cidden bilmiyodum daha önce...o kadra belgesel izledim..bunu anlatmamisti benim izlediklerim...adi belgeselciler :)))

yeniden dogus sürecini yasamamin tam zamani sanirim...keske yapabilsem..sen naladin zaten ben ne dedim :))) canim benim..kocaman öpüyorum seniiii...iyi ki varsin kuzum.....

Gulos dedi ki...

Gün geliyor insan üzerindeki kılıfı çıkartıp atmak istiyor.Keşke insanlarda Kartallar gibi şanslı olsaydı.

Adsız dedi ki...

biyerle okumuştum "hayat önce sınav yapan sonra ders veren bir öğretmendir" gibi bir söz. kimindir ya da tam olarak böyle midir? hatırlamıyorum ya neyse... hikayen o sözü hatırlattı bana sabah sabah:)

Ufuk Ilter dedi ki...

Alooo.. Yok öyle gelmem, olmaz felan. Zaten üç ziyaretçimiz var. :)

Adsız dedi ki...

Ay yok böyle bir şey dimi?Tüylerim diken diken oldu yahu sanki gagası kırılan tırnakları sökülen benim:S Zehram nerden bulursun bunları bilmem ki içim tuhaf oldu!Ben yeniden doğmak falan istemiyorum.Ölmöeyi tercih ederim kendine bu eziyeti yapan kartallara allah dayanma sabrı versin yahu..Öptüm seni..

Ufuk Ilter dedi ki...

Zehracım yaw, böyle bir olayı ilk kez duydum ben de.. Acaip birşeymiş.. Tabii nasıl olup da elli kere mail olarak atılmadı bu ona da şaşarım. Enteresan bişi.. Hemen çok alakası olmasa da eski bir yazımın linkini koyiiim :). Sevgiler.
http://arayanlarbulamaz.blogspot.com/2005/12/hezeyan-48-masal-krlanmotor.html#comments

Handan dedi ki...

Günaydın Zehra. Ben her gün saçımı başımı yoluyorum, bu da değişim sürecine girer mi dersin ? Hoh hoh hoh, kaçtım ben ...

Ufuk Ilter dedi ki...

Zehra ben yine Handan'a sataştım :). Eskiden ne güzeldi yahu, uğraşırdım birileriyle.. Handan, Ece, Sen.. Şimdi biraz içimize döndük di mi?

Adsız dedi ki...

Ahanda bende genç yaşta kartal olmuşumda haberim yok :P

yazıyı okrken bir taraftan prensese bakıp kıs sende de yapar mısın ölme de yapalım olar mı dedim :)
ben yapmışım zatennn


öperim seni canım benim

Adsız dedi ki...

seni yerim ben yafruuuuuuuuuuuum
öperim yanaklarından

Zehra dedi ki...

Zehraaa sakın öyle deme..bu nedemek biliyor musun tüm zorluklara rağmen yaşama sıkı sıkıya bağlanma ve hayatı, yaşamı sevme anlamına geliyor.. ölüm değil zorluk ne olursa olsunn hayata sıkı sıkıya bağlanma olsun düşüncelerin canım benim..seni seviyorum ve kocaman öpüyorum :)

doğu merhaba :) sende Allah' a emanet ol :) tabi ki eğer hayat istediğin gibi gitmiyorsa yanlış bişiler vardır..o zaman değişim zamanı gelmiştir..ve senin için doğru olanın ne olduğunu senden başkası bilmez :)

optiocumm canımm yeniden doğus sürecini yaşaman gerek evet haklısın...ama senin için hangi yol doğru ise onu bulman gerek..sen çoook güçlü bir kızsın yeniden doğucağına eminim :) herzman yanında olduğumu bil :) ve olucam da :) canım benim :) öperim seni :)

güloşçum aslında çok kolay değişim..önce kafanda bitireceksin bazı şeyleri..karar verip değişime açık olucaksın :) mesela ben kararımı verdim ve değişicem ne olursa olsun.. :) artık hayata daha farklı bakıcam :)

yusecimm çok güzelmiş bu söz :) hayatt ahh hayatt bize neler verdi neler aldı :) kim demişse demiş ama güzel demiş :) tam böyle demişsede sen güzel demişsin :D heheh öperim seni şeker :))

yorumlarından dolayı teşekkür ederim ufuk..

Zehra dedi ki...

vecihe canımm hoşgeldinn :)) valla yapan var mı bilmem :D kartalları yakın takipte değilim :P yapan varsa da demek ki yaşam onlar için çok önemli..öperimm seni canım benimm :) hoşgeldin tekrar :))

handann canımm benimm neden saçını başını yoluyosun :D bırak yahuu sen herhaline güzelsindir mutlaka :)) sen değişme hep böyle kal :)) öperimm seni kocamannn :))

canımm çileğimmm benimmm bendee senii çook amaa çook sefiyorumm..prenses ölmezz Allah korusunn yahu :) ben senin değiştiğini biliyorum zaten :) bende değiştim artık :) konuşuurz birara artık rastlaşırsak :)) canımın içiii bende senii öperimm çook hemde enerjii kaynağımm benimm :))

Adsız dedi ki...

bununla ilgili şebnem ferehın bi şarkısı
"sil baştan" bilenler bilir bilmeyenler bi zahmet arasın ve dinlesin.

tılsım dedi ki...

Zehramm bende ilk defa duydum cnm çok güzel bir hikayeydi.
Herşeyden çok çabuk pes etmemizi,güzel günleri görebilmek için zorluklara katlanmamızı ve en önemlisi her seferinde kendimize dersler çıkarıp yenilenmemizi gerektiğini düşündürdü..
İyi ki paylaşmışsın bizle ;)
Canım kocaman öptüm...İyi akşamlar birtanemmm

---OPTiO--- dedi ki...

bitanem....icimde yanimda oldugunu gercekten en cok hissettigim kisisin...biliyosun bunu..en ince ayrintisina kadar cigerimi bilem bilirsin sen benim...canimsin yaa..canim....seni cok seviyorum...ve canim oldugun icin öylesine sansliyim kiii....dogru yolu bulucam bitanemmm..sözz veriyorummmmm

Adsız dedi ki...

sanirim ben ölmeyi tercih ederdim
öpüyorm hayatm
dikkat et kendine
baş bşa
cns

Annelog Atölye dedi ki...

İlk okuduğumda çok şaşırmıştım, hiç bilmiyordum ben bunu. Çok etkileyici gerçekten!

Zehra dedi ki...

günayydınnnnnnnnnnnnnnn herkeseeee :))))))))

ok-shan :D yahuu bu isim beni güldürüyor:)) hoşgeldinn :) nirdesin ne zamandır :)))dersler yoğun sanırım :))) indiririz dinleriz efendim :))) hadi görüşürüz ii derrslerr sana :))

canımm tılsımcımm beyenmene çok sevindim :) sen gereken anlamı çıkarmışsın zaten bişi demeye gerek kalmadı sanırım :)) öperim seni şekerparee :))

optioommm canımmm biliyorummm senn heşeyin en güzeline layıksın :) tümm güzellikler seninle olsunn birtanemm benimm canımsın senn canımmm :))))

cansuuuuuuuuuuuuuu ne ölmesiii gelmiim yanınaaaaa :( sen beni ösledin bilorumm delü kıss :) ben seni bırakmam ölmek için :)) cadı :)) öptm senii sende kendine ii bak :)))

canımm annelog beyenmene çok sevindim..aslında yaşamak için ne büyük çaba sarf etmemiz gerektiğini kanıtlıyor..bunu hayvan hayvanken yaparken biz yaşamımızı işkence haline getirmek için yarışıyoruz..tıtıtıtıtı

Handan dedi ki...

Zehracım saçımı başımı yoluyorum ki yeniden çıksın, beyazları gitsin, yeniden doğuş yaşasın diye. Sen de anlamıyorsun hiç, tı tı tı :) Neyse ben en iyisi gidip saçlarımı boyatiim gene, bu böyle olmayacak:)

Günaydın sana da .

Zehra dedi ki...

Ayyy özür dilerim handann :( sakarlığım tuttu yine :D :P ayy ona sakarlık denmezdi du ne derler biz türkler :D bak çıkaramadım :))) hehehe

tıtıtıtıt bana :P hadi sen bi koşu güzelleş de gel :) bende kayfee yapiim bekliyorumm :)) öptm :))

Gamzeli dedi ki...

Canım benim kolay gelsinnnnnnnnnn sanaaaaaaa , iyi bak kendineeeeeeeeeee....Öptüm seniiiiiiii

Adsız dedi ki...

Şeyy ıgg gıg öpmeye geldim di eheh :D mucx

Adsız dedi ki...

gidip en yakın zamanda kafamı duvara vuracam kafamı kırıcam. yeniden doğuş adına:)

ilginçmiş baya bilmiyordum

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

komşi kaynak neresi? gerçekten böylemi oluyormuş? ama şu ayrıntıyı atlamamak lazım kartal yeniden doğuşunda epeyce acı çekiyor olmalı çünkü alternatifi ölüm olduğuna göre çok hoş bir yazıydı teşekkür ederim...çok beğendim. kopyalıyorum.

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

bu üçüncü yazışım yorumu nedense çıkmıyor komşi... şunu söylemek istiyorum çok hoş bir yazıydı çok beğendim bilgisayarıma kopyaladım... gerçekten kartallar böylemiymiş peki?

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

bu üçüncü yazışım yorumu nedense çıkmıyor komşi... şunu söylemek istiyorum çok hoş bir yazıydı çok beğendim bilgisayarıma kopyaladım... gerçekten kartallar böylemiymiş peki?

Adsız dedi ki...

gökhan,
bu üçüncü yazışım yorumu nedense çıkmıyor komşi... şunu söylemek istiyorum çok hoş bir yazıydı çok beğendim bilgisayarıma kopyaladım... gerçekten kartallar böylemiymiş peki?

Adsız dedi ki...

bu üçüncü yazışım yorumu nedense çıkmıyor komşi... şunu söylemek istiyorum çok hoş bir yazıydı çok beğendim bilgisayarıma kopyaladım... gerçekten kartallar böylemiymiş peki?

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

bu üçüncü yazışım yorumu nedense çıkmıyor komşi... şunu söylemek istiyorum çok hoş bir yazıydı çok beğendim bilgisayarıma kopyaladım... gerçekten kartallar böylemiymiş peki?

Zehra dedi ki...

gamzee canımmmm bende senii ççookkk kocamanannnnn öpüyorumm birtanesinn sennn :)))

vecihecimmm canımm seni bendee kocuamnn öperimm :)))

kayhan beyenmene sevindim canım:) kaydet bakalım :)

gökhan :)) yorumlarına çok güldüm..silmek istedim aama sen silme bende çok güldüm böyle kalsın dediğin için bırakıyorum bu şekilde :))) her şekli denemişsin yollamak için postu :) sonrada bana soruyosun zehra yazıyorum yazıyorum gelmiyoo neden diye :D hadi bakalım kalsın böyle :)))

DRNEFES dedi ki...

nekadar güzel bir şey bu..gercek dimi?ve bizim yaşamımızla bagdastırman da cok can alıcı olmuş..