08 Haziran 2006

hadii geziyee gidelimmm:))) devammm...

Efenimmmm nerdee kalmıştık:)) hıı yola çıktık:)))

herkeste bir heyecan bir mutluluk:)) aslında herkes biryerlere gitmiştir mutlaka ama insan arkadaşları ile gidince daha bir farklı duyguya kapılıyor:)) neysee otobüste herkes bir yeri kapmış..bizim bindiğimiz yer son duraktı ordan yola çıkıcaktık:)) valla bize en arka koltuklar kalmıştı..ama ne deyim ilerleyen saatlerde bizim bulunduğumuz yer o kadar eğlenceli oldu ki bizim hoca bile oturduğu ikinci sıradan geldi arkaya:)))))

öncelikle bir organizatör olarak, herkese tek tek hoşgeldiniz merasiminden sonra geçtim arka sıradaki yerimeee:))) ilk durağımızz Birecik... Birecik'te ki soyu tükenmekte olan kelaynak kuşlarına gittik..o kadar güzellerdi ki:)) soyunun tükenmekte olması da bir o kadar acı:(((

efenimm ordaki ziyaretimizden sonra birecikte bir kahveye geçtik..molaa amaçlı (anlarsınız;) ) herkes oturdu bir yere yaff ben oturamam dolaşmam lazımm:))) aldım gözde'yi yanıma( kardeşim dediğim dostlarımdan birincisi) gittik dolaşmaya..kahvenin yan tarafında kocamannn bir tavuzkuşu bulduk:)) tavuzkuşunun o kadar güzel renklerde tüyleri vardı ki yanına gidip bakmak istedik..kuş bizden korktu kaçmaya başladı:)) ee bizde artık nedendir bilinmez kovalamaya başladık:))))) kuş kaçıyor biz kovalıyoruz... :))) yakalayamadan geri döndük:) hoş yakalasak ne yapcaz o meçhul sevicez belki ama kocamann kuş yaff insan korkar severken öyle değil mi? :)))

kuşu kovalıycağız diye baya uzaklaşmışız dönüşte kuşun tüylerinden bulduk..dökülmüşş:( aldık sakladık hala duruyo:))

neyseee biz kahveye vardığımızda herkes toparlanmış otobüse biniyordu..tam zamanında gitmişiz yani:))

Birecikten ayrıldık rotamızz Ş.Urfa:))) biraz yol kat ettikten sonra otobüsü durdurdukk:)) ne mi yaptık?? yolda otobüse çingene aldık:))) yaa birinde darbuka..birinde de klarnet:)) allah'ım muhteşemdi:)) alkışların eşliğinde klarnet ve darbuka ve de kısların göbek havaları OFF OFFF :))))kahkahalar eşliğinde alkışlar:)))

Bu eğlence ile Urfa'ya kadar geldik efenim:)) ama urfaya girmeden önce bir Atatürk barajını ziyaret etmemiz gerekirdi tabi ki:))) ne büyük ne muhteşem bir barajdı anlatamam:))) kısa bir slayt gösterisinden sonra (baraj ile ilgili) kısa bir tur attık barajın etrafında:)))

ordan kalacağımız yere yöneldik:))) vardığımızda artık akşam oluyordu:)) hemen pastalar,kolalar, yiyecekler çıktı ortaya.. güzel bir çardak bulundu...afiyetle yenen bir yemekten sonraa doğruu balıklıı göle efenimm:)))))

doluştuk yine otobüse..şehir ışıl ışıl..camiye geldiğimizde o kadar huzur verici ve temiz bir ortam vardı ki anlatamam size...daha bizi gören ufak çocuklar yanımıza yaklaşarak ablaaa size ingilizce, arapça,türkce,kürtçe Hz. İbrahim'in hikayesini anlatalım..:))) yahu çocuklara bak kaç dil biliyor:))) yaşları da küçük 6-7-8...

ben size bu rivayeti türkçe anlatim:)))

Bir gün Nemrud bir rüya gördü. Bir rivayete göre, rüyasinda gökyüzünde bir nurun parladigini, günesin, ayin ve yildizlarin bu nurun isiginda kayboldugunu gördü. Diger bir rivayete göre ise, rüyasinda bir kimsenin gelip tahtindan kaldirip kendini yere vurdugunu gördü. Müneccimlere gördügü rüyayi anlatip tâbir ettirdi. Bunlar "Yeni bir peygamber ve din gelecek, senin saltanatini temelinden yikacak ! Ona göre tedbir almalisin" diye tâbir ettiler. Nemrud bu isin tedbiri kolaydir deyip, " Bundan sonra kimse cocuk sâhibi olmayacak. Hanimlardan uzak durulacak. Dogan cocuklar, erkekse öldürülecek, kizsa birakilacak" emrini verdi. Bu suretle 100.000 mâsum bebegi öldürüldügü nakledilmistir .

Bu sirada Hz. Ibrahim'in annesi hâmile idi. Âzer'in durumunu bildigi icin, onu doguma yaklasinca kendisinden uzaklastirdi ve gizlice bir magaraya gitti ve orda Hz. Ibrahim'i dünyaya getirdi. Dogduktan sonra annesi onu emzirdi ve magarayi kapatip geri sehre döndü. Âzer'e ," Cocuk cok zayif dogdu ve hemen öldü" dedi. Bundan sonra magaraya - gizlice -gelip Ibrahim aleyhisselami emzirip geri eve dönerdi. Rivâyetlere göre, Hz. Ibrahim magarada 7, 13, 16 veya 17 yasina kadar kaldi .

Burada kısa bir şey söylemek istiyorum..ben bu mağaraya girdim ufacık bir yer.. küçücük bir delik var üst tarafta..buranın resmini çekememiştim aslında görmenizi çok isterdim.. bize mağaranın içinde söylenen o delikten bir ceylan memesini uzatıp Hz. ibrahim'i süt ile beslediği idi.. Orda çok etkilenmiştim mağaradan çıktığımda ağlamaktan birhal olmuştum... neysee efenim kaldığımız yerden devam edelim...

Ibrahim aleyhisselam hakkinda Allahü Teâlâ « Halil'im » demistir. Bu da onun Allahi arayip bulmasindandir. Bunun icin Kur'an-i Kerim'de sunlar buyrulmustur : «Böylece biz, kesin iman edenler olmasi icin Ibrahim'e göklerin ve yerin melekûtunu gösteriyorduk. Gecenin karanligi onu kaplayinca bir yildiz gördü, Rabbim budur, dedi. Yildiz batinca, batanlari sevmem, dedi. Ay'i dogarken görünce, Rabbim budur, dedi. O da batinca, Rabbim bana dogru yolu göstermezse elbette yoldan sapan topluluklardan olurum,dedi. Günesi dogarken görünce de, Rabbim budur, zira daha büyük, dedi. O da batinca, dedi ki : Ey kavmim ! Ben sizin (Allah'a) ortak kostugunuz seylerden uzagim » . Bu olay resmi olarak bakilirsa Hz. Ibrahim'in peygamberlik baslangicidir. Bundan sonra Hz.Ibrahim Bâbil kavmine Allah'in emirlerini teblig etmeye basladi ve bircok delil gösterdi.

Babil halki Allah'in yolundan saptigi icin her sene putlar icin âyin düzenlerdi. Bu âyin'de bir yere toplanir bayram yapar ve sonra puthaneye gider, putlara secde eder, sonra da evlerine dönerlerdi. Böyle bir bayram günü, Ibrahim aleyhisselam puthaneye girip, bir balta ile bütün kücük putlari kirdi. Baltayi da, en büyük putun boynuna asdi ve oradan uzaklasti. Keldâniler puthâneye girince bütün putlarin kirildigini gördüler ve bunu yapani yakalayarak cezâlandirmak istediler. Hz. Ibrahimi getirip, bu isi sen mi yaptin dediler. Ibrahim aleyhisselam « Kendisi dururken kücük putlara tapinilmasi istemedigi icin, boynunda asili olan büyük put yapmistir. Inanmazsaniz kendisine sorunuz » buyurdu. Onlar 'Putlar konusamaz ki, sen onlara sor diyorsun' dediler. Bunun üzerine Ibrahim aleyhisselam « O halde konusamayan ve kendilerini kirilmaktan kurtaramayan putlara neden ibadet edersiniz ? Size ve tapdiginiz putlara yaziklar olsun » dedi , ama bu hic bir fayda vermedi, cünkü onlar : «Dediler ki. Biz, babalarimizi bunlara tapar kimseler bulduk

Ibrahim aleyhisselam putlari kirinca putperestler bu isin onun yaptigini anladilar ve ceza vermek üzere hapsettiler. Durumu Nemrud'a bildirdiler.

Rivayete göre Nemrud Hz. Ibrahim'in yaptigini duyunca onu yanina cagirdi. O zaman insanlar Nemrud'a secde ederlerdi. Ibrahim aleyhisselam secde etmeyince Nemrud " Nicin secde etmedin" diye sordu. Hz. Ibrahim de: « Ben beni yaratan Allahü Teâla'dan ziyade secde etmem » buyurdu. Nemrud " Seni yaratan kim ? " diye sorunca, Ibrahim aleyhisselam: « Benim Rabbim, dirilten ve öldüren Allah'dir » diye cevap verdi. Nemrud, " ben de diriltirim" diyerek zindandan iki kisi getirtti. Birini serbest birakip, birini öldürdü. Güya böylece diriltmis ve öldürmüs oldu. Hz. Ibrahim bunun karsisinda : « Benim Rabbim günesi dogudan getirir, dogurtur. Eger gücün yetiyorsa sen de bati'dan dogdur » buyurunca Nemrud sasirip, âciz kaldi. Bu husus Bakara suresinin 258. âyetinde bildirilmistir . Bu münazaranin vukuu buldugu zaman hakkinda iki rivayet vardir. Birincisi, Ibrahim aleyhisselam putlari kirinca onu yakalayip hapsettiler. Sonra atese atmak icin hapisten cikarip , Nemrud'un yanina götürdüklerinde gerceklesmistir. Diger rivayete göre insanlar arasinda büyük bir kitlik cikmisti. Bundan dolayi insanlar yiyecek almak icin Nemrud'a giderlerdi. Nemrud her gelene, "Senin Rabbin kim ? " diye sorar ve "Benim Rabbim sensin" diyenlere gida maddeleri verirdi. Hz. Ibrahim yiyecek almaya gelip Nemrud ona bu soruyu sorunca Ibrahim aleyhisselam : « Benim Rabbim dirilten, hayat veren ve öldürendir » dedi ve böylece bu münazara vukuu buldu . Bu olay'dan sonra Keldâniler Halilallah'i ceza verek istediler ve onu ilk önce hapise attilar. Sonra Nemrud onu atese atmaya karar verdi. Rivayete göre bu fikri Nemrud'un aklina Hênun adinda biri getirdi ve Allah onu sonra yerin dibine batirdi.

efenimmm kısa bir ara verelimmm ne dersinizz:))) yorulduk epeyce di mi ama:)))))


devammm ediceekkk:)))) resimlerde bir sonraki postaa artıkk:)))

20 yorum:

Zehra dedi ki...

canımmmmmmmmm birtanemmm sanada günaydınn:)))) blogta bir sorun var bu sıralar ben de bazen yorum yazamıyorum..açılmıyor..beyenmene ççooookk sevindim:)) canımmm çook öpüyorumm senii:)))umarım urfaya gidersin birgün..okumakla insan yetinmiyor.peygamberler şehrini gidip görmek gerek..oranın havası ayrı bir huzur veriyor..bıcırığımm seni çok seviyorum görüşürüz....

Beyaz Piyano dedi ki...

kelaynakları avlayıp yiyen avcılara sormuşlar niye avladınız bunları kelaynakların nesli tükenmekte ....
ne yani nesli tükenmeden yediysek kötü mü ettik :))
demiş zibidiler
yol anıları güzel oluyor dimi yaff bolbol resim bekliyoruz bir resim kesmez bizi :))
blogger kapatıcam kafasını kırıcam canımı sıkmaya başladı

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

geçen sene iş dolayısıyla doğuda yaklaşık 10 ili gezmem gerekmişti...urfa da vardı bunların içinde ama son durağımdı doya doya gezmek istiyordum taki diyarbakırda acil dönmelisin diye bir telefon gelene kadar :( velhasılı gezemedim ama inşallah nasip olursa gezmeyi çok isterim...

Zehra dedi ki...

yaff erdoğan komedisin heeee:)))) bak kafamı bozmaa resim eklemem heeee:))))))) blog gerçekten kafayı yedi:)))bende anlamıyorumm neden oluyor:)))

gökhan umarım gider dolaşırsın urfayı görmek gerek..okuma ile olmuyor...:))))

zizu1912 dedi ki...

keşke tavuzkuşu nu da arabaya alsaymışsınız:) tam curucuna olurdu..çingeneler zamanı filmine benzerdi,o sahne:)

Zehra dedi ki...

ZİZUUU TAVUZ KUŞUNU YAKALAYAMADIK Kİ OTOBÜSE KOYALIM BREE:))) TÜYLERİ İLE YETİNDİK:)))HEHEEHE:)) NE GÜZEL OLURDU AMA OTOBÜSTE BİR O EKSİKTİ ZATEN:P :)))))

Beyaz Piyano dedi ki...

bende yakın bir zamanda nesli tükenmiş bir kuğuyu fırında pişirip yedim :)) portakallı çin usülü pekin kuğuu su

Zehra dedi ki...

AYYY ERDOĞANNN ÇOK KÖTÜSÜN SEN YAHUU:(( YAZIKK YAFF YEMEDİĞİNİ TAHMİN ETTİĞİM HALDE BÖYLE DEMEN BİLE KÖTÜ YAFF:(( KUĞU HEMDE :((

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

kanatlarını da ben yolmuştum o kuğuunun afiyet bal şeker olsun kardeşime :))

Beyaz Piyano dedi ki...

sağol gökhan ellerimize sağlık dimi yaff

Beyaz Piyano dedi ki...

zehra yediğim kuğuu kuğu değil gökhanla aramızdaki bir espri :))

Adsız dedi ki...

himmmm..

Ne gusel bir yazi olmus....Yazinin basinda meraklandirmissin , sonra bi gusel eglendirip en sonunda da dusunmeye sevk etmissin ...

ayetleri oyle vurucu vurucu ard arda dizip ''hey n'oluyoruz'' dedirtmissin ..oyle ya dunya hayati bir oyun degil mi zaten ....

isin kotusu bunca yogunlukta devamini beklemek zorunda kalicaz yazinin...

Denecek tek sey var aslinda yazi icin : Eyvallah! :)

Zehra dedi ki...

afiyet olsun ne diyim siizn gibi vicdansıuzlara:((( ayy yok yok demicem size birşeyy...

peace canım bencede yazık yaa ama erdoğan için demiyorum o şaka yapıyor tabe:))) ama gerçekten dünya da hayvanlara zarar veren tüm insanlara seslenirsemm vicdanzızzzlarrrr demek istiyorumm..çok hemde..kürkleri için hayvanlara kıyanlara..onları öldürenlere..yazııkkk..çookk yazık..

ervaa canım birtanem sağol geldiğin için bende deniyorum ama yazımı ekleyemiyorum..valla koma oldum burda hee:))) blogtaki sorun ya düzelir ya da valla kapatcamm blogu sıkıldım:)) allah allahh:))))

yaff erdoğan annadık herhalde şaka yaptığını ama gökhan ile aranızdaki şaka olduğunu bilmiyorduk öğrenmiş olduk efenimm:)))

sevgili misafir:) güzel yorumunuz için teşekkür ederiz..
Eyvallah:)) hoşuma gitti..yine bekleriz..

İsmail Taha dedi ki...

gezin bakalım :D. bende bilgisayar başında otururum :D.

Zehra dedi ki...

ismail yaff bende gezemiyorum eski günleri yaadd ediyoruz bre:))) ee sende kalk artık bilg. başından olur mu:)))

julyet valla cennet diyorlarsa doğrudur..cennet gibi bir yer.. huzur veriyor her bir yeri..umarım gitip görmek size de kısmet olur..

Gamzeli dedi ki...

süperdi yaaa...Okumak ne güzel oluyor...

Zehra dedi ki...

gamzee canımsın sen yaa:))sağol öpüyorum seni:))

Adsız dedi ki...

Merhaba Zehra
Ben Şanlıurfada yaşıyorum.Aferin sana kız.İnsan ancak gezip gördüklerini bu kadar içten ve güzel yazabilir.Seni kutlarım ve tekrar Urfaya bekleriz.Allaha emanet ol...

Adsız dedi ki...

Here are some links that I believe will be interested

Adsız dedi ki...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»