12 Haziran 2006

hadiii geziyee gidelimmm:))) chapter 3 :)))

evettt kaldığımız yereden devam edelim istersenizzz:)))
ne demiştik en son Nemrud Halilallah'ı ateşe atmaya karar vermişti..
Ibrahim aleyhisselam'in atese atilmasi kararlastirildiktan sonra odun toplaniyor ve kocaman bir ates yakiliyor. Problem Halilallah'i atese atmakta. Rivayete göre Iblis insan sekline girip Nemrud'a mancinik kullanmasini tavsiye ediyor . Kur'an'da : « Onun (Ibrahim) icin bir bina yapin ve derhal onu atese atin ! dediler » buyurulmustur. Bir bina (mancilik) yapilip oradan Ibrahim aleyhisselam atese atilinca, ates bir gül bahcesi oluyor. Diger bir rivayete göre ici balik dolu bir havuz oluyor ates. Ve böylece ates Halilürrahman'i yakmiyor. Bu kurtarma olayi Kur'an-i Kerim'in Enbiya suresinde bildirilmistir : « Ey ates ! Ibrahim icin serinlik ve esenlik ol» dedik. Böylece ona bir tuzak kurmak istediler, fakat biz onlari, daha cok hüsrana ugrayanlar durumuna soktuk » . Bugün S.Urfa'da « Ayn-i Zelika » veya « Halilürrahman » isminde 50x30 m boylarinda bir havuz vardir. Buranin Hz. Ibrahim'in atese atildigi yer oldugu, baliklarin odunlardan meydana geldigi iddia olunmakta ve kimse bu baliklara dokunmamaktadir .

bir başka rivayetide size söylemek istiyorum..yani ufak çocukların anlattığı belki hayal kurmuş olabilirler belki başkaları söyledi onlarada bilmiyorum..Hz İbrahim ateşe atıldığında ateş suya, odunlarda balığa dönüştü dedik..birde nemrudun güzel kızının Hz ibrahim'i sevdiğini söylediler..babasına hayır atmayın o'nu ateşe dediğinde nemrud kızının da ateşe atılmasını emretti.. kızının atıldığı yerde de ateşin suya odunların balığa dönüştüğü söylendi..ve yine bir rivayete göre bu havuzda diğer balıkların haricinde beyaz büyük bir balık olarak yaşadığı ve eğer bir cuma bu balığı gören birisi olur ise tüm günahlarının af olacağını söylediler..
çok etkilenmiştik..baktık ama biz göremedik..:((

neyse efenimm kısa bir balıklı göl ziyaretinden sonra kalacağımız yere gittik..artık baya yorulmuştuk çünki...herkes dağıldı odalarına...tabee sonra tekrar bir odaya kapanıp eğlenmeye başladık... lütfen yanii yatıcak değiliz herhaldeee:))))) en son hoca kapıyı vurup çoookk sesiniz geliyor yavaş gülün diyene kadar tabeee :(((

neysee efenimm sabah oldu 6'da kalktık güzel bir kahvaltı ve doğru geziye çıkış amacımızın olduğu yeree:))) ee teknik amaçlı çıktık herhalde di mi yanii:)))))

yarım günde bitirdik gezimizi ve arkadaşlar şimdi rotamızz Harrannn:)))
Harran'a geldik..otobüsten inmemizle birlikte bir sürü küçük çocuk etrafımıza toplandılar..meraklı birkaç bakıştan sonra etrafımıza, kendimizi harranda eski bir kalenin içinde bulduk:)) artık kale diye ben adlandırıyorum:))

burda da ufak bir çocuk geldi yanımıza...erkek kumaş pantolonu giymiş, beyaz yarım kollu gömleği, kısacık kesilmiş saçları ile güzel yüzündeki anlamlı bir o kadar da acılı tebesümü ile başladı bize anlatmaya harap olmuş kaleyi...

o anlattı biz dinledik..soru sorduk cevap verdi..ama hep birşey vardı..nasıl bir çocuktu..biz gülerken o bizimle gülüyordu ama sanki içinde gerçekten gülmüyordu...sonra kim sordu bilmiyorum..oğlum dedi birisi gel buraya o da döndü ben erkek değilim kızım dedi..herkes durdu ve baktı o na...ne kötüdür bütün herkesinin odak noktası olmak.. sonra nasıl anlamadım dedi bizim hoca..o da anlatmaya başladı..herkes kaleyi bıraktı onun hayat hikayesini dinleme başladı..

annesi ve babası hep bir erkek çocuklarının olmasını istiyorlar her denemede bir kız..bir kız daha ve bir kız daha..ama bilmiyorlar ki bu Allah'ın takdiri ilahisi..neyse bizimkisi en küçük olan çocuk..bakıyorlar hepsi kız bu güzel yavruyu masum yavruyu erkek gibi giydiriyorlar..ve erkek çocuk gibi yetiştiriyorlar.. nasıl birşeydir bu?? neyse bu konuya girersem bizim gezi biter psikolojik eğitime dönüşür..konuyu burda noktalıyorum...zaten bize hikayesini anlattıktan sonra artık utandığından mıdır yoksa başka bir nedenden midir bilmiyorum bir daha gelmedi yanımıza..görmedik tekrar...

sonra bir kız çocuk daha buldumm:)) sarı saçlarının, güneşten bronzlaşmış yüzünü ve masmavi parlayan gözlerini kapatmış bir kız çocuğuydu..
harran gezimizin devamını onunla yaptık efenim elimi tuttu ben gidene kadar bırakmadı:))))
harrandaki çocukların hepsi o kadar güzellerdi ki..sanki hepsi sevgiye aç..hepsi masum..hepsi misafir perver..bilmiyorum gidip görmeniz gerekir oraları..yaşamanız gerek bu anlattığım duyguları..

efenim harranda iki evi nostaljik harran kültürü ile döşemişler örtüler, puşiler ve taşlarla işlenmiş elbiseler koymuşlar içine..giyinip resim çekiliyorsunuz:)) valla bende çekildim emme koymam buraya çook komik çıkmışım dalga geçmenizi istemem efenimmm:p

harran'a da veda ettikten sonra efenim tekrar urfa'nın içine doğru yola çıktık..balıklı gölü akşam dolaşmıştık tekrar gündüz gözü ile görmek gerek efenim oraları...balıklı gölün karşısında kocaman çok güzel bir çarşı var kapalı çarşıya benzettim ben orayı:))) bir sürü rengarenk örtüler aldık:)) puşii aldık:))) çok eğlenceliydi..

efenimmm heryeri dolaştıktan sonra..hazırlık yapmak için tekrar dönmemiz gerekli otele:)) ne hazırlığı mı??? efenimmm akşama sıra gecesi varrr:)))))

otele geldikk:)) son sürat hazırlanıp süslendikten sonra;) :)))) tekrar otobüslere doluştuk...
sıra gecesinin yapılacağı yere doğru yola çıktık tekrar...
oturulacak yerler 5'er kişilik ayarlanmış..yerde minderler..ortada kocaman bir sini...sazlar gelmiş...efenimm başladı bizim sazlı sözlü sıra gecemiz...yemekler yendi..oyunlar oynandı..danslar edildi..gecenin sonuna şarkılar söylendi hep bir ağızdan...rüya gibiydi gerçekten çok eğlenceliydi...ilerleyen saatlerde ortaya gelen çiğ köfte artık çiğ köftemiydi yoksa sadece acı ve bulgurmuydu anlamadım:)))) sadece zehir gibi birşey içimden geçti kulaklarımdan çıktı:)))))))ayyy su bile fayda etmiyor valla:))))))

efenim en son olarak herkese mırra dağıtıldı...mırra, acı kahve..ama kahveden biraz daha farklı ve kokulu..herkese aynı bardakta dağıtıldı herkes bir yudum içti....

veee kalk gonku ilee kalktıkkk:))))efenimmm ilk hedefimizz yatakkk:))))))))ölcemm yoksaaa uykusuzluktan:)))

13 yorum:

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

çocuğun hikayesi ilginç hiç anlam veremiyorum erkek çocuk diye tutturma saçmalığına bana çok az da olsa cahiliye dönemini hatırlatıyor :(( çiğ köfte yerken hepinizin yüzündeki ifadeyi çok merak ediyorum yüzleriniz kırmızı kulaklarınızdan dumanlar çıkıyor :))) ekmek falan yeseydiniz bari biraz olsun geçer aci:)) kesin size çok gülmüşlerdir :))

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

yahu urfaya güneşmi doğmuyor? fotoğrafçılığınmı berbat? makine mi kötü? niye hep karanlık? bir tek evleri düzgün çekmişin :))

Adsız dedi ki...

ooo ben görmeyeli gezmelere gidilmiş bende istiommm...

Zehra dedi ki...

öyle gökhan..bizde inanamamıştık..bu devirde bu durum.. ama oluyor işte konuya fazla girmek istemedim aslında çok üzülmüştüm ama çok ince ve uzun bir konu..yaff valla çok acıydı biberi ölceğimi zannetmiştim:(((( yaff ekmek nee kelime herşeyi denedim..akıllı kafam insan ucundan tadına bakar yok ben kçk diye hepsini yemek istedim uff:((( aklıma gelinceeee:((((
yok birtek ben değildim benim gibi birkaç kişi oluncaa gülmediler:))))

hım bu arada resimler karanlık ortam olduğu için kötü duruyor bir de scaner kötü galiba:(( üzgünüm efenimm:)))

pinnkk canım nerdesin sen? yaff tabü gittik geldük bilem:)))
hadi bakalım darısı sana:))

Gamzeli dedi ki...

ne güzel gidip görmüşsün oraları..Allah bizede inşallah kısmet eder...

Beyaz Piyano dedi ki...

okurken yoruldum beaaa :(
sıra geceleri için gidip birkaç gün kalıcam ve gelicem ama sonra birkaç yıl sonra olabilir

Zehra dedi ki...

peace işte insanı üzen de bu tür insanların hala daha var olması..yazık ya yazık çok yazık..urfalıdan tut doğulu tüm insanları seviyorum nedenini bilmiyorum..çok sıcak çok misafir perver geliyor..ya da ben öyle gördüm diye de olabilr..belki bizim toplumumuz böyle sıcak ve misafir perver..

ya herkesin içtiği bardaktan bende içmem ama tadını çook merak ettim yahuu:)))

canımmm gamze inşallah canım allah size de nasip eder..inşallah bak beraber gideriz..bende gezdiririm sizi:))ayy ne küsel olur hee:)))

valla kardeşim sen okurken yoruluyorsun ya bizz:))) neyse tatlı yorgunluk bu efenim:))) bak bir tur ayarlayim blogerlar arası urfaya hım ne dersin:)))) :p hehehee sıra gecesi de yaparızz:)))

Zehra dedi ki...

PEACEE BENDE SENİ ÖPTÜM BAK DİMEYİ UNUTTUM:))

ERDIL dedi ki...

Yazilarini okumadigimi sanma zevkle okuyorum.

Saygilar

Gamzeli dedi ki...

VALLAHİ NE GÜZEL OLUR ....NASIL OLSA SEN YERLERİNİ BİLİYORSUN...REHBERİMİZ SEN OLURSUN :)

Zehra dedi ki...

SEVGİLİ AYN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM..
SEVGİLER SAYGILAR BENDEN

CANIMM GAMZE SENİN ÖNCE NİŞANINI BİR GEÇİRELİM:))) SONRA ŞU TURU AYARLAYALIM:))) ÖPTÜMMM SENİ KOCAMNNN:))

Beyaz Piyano dedi ki...

inş. birgün kısmet olur gideriz hepberaber türk bloggerlar urfa da
dünya basınına haber oluruz beyavv zaten blogger sahibi tanıdığımdır biliyosun :))

Adsız dedi ki...

bende balıklı göle gittimve orası çok güzel ama yazdığına anlam veremedim